Geschiedenis

Toneelvereniging Da Costa is een vereniging met een rijk verleden.

In 1945 opgericht door dominee van der Vlugt en de toenmalige voorzitter Harm Mastenbroek.

Oorspronkelijk begonnen als reciteervereniging met als doel de spreekvaardigheid bij te brengen. Hierbij werd dan vooral gelet op het goed uit spreken van de Nederlandse taal. Frappant is nu dat het dialect het kenmerk is van de toneelgroep.

Toentertijd werden alleen mannen als lid toegelaten en waarom vrouwen niet mochten deelnemen is nooit echt duidelijk geworden. Maar in de jaren vijftig konden de vrouwen ook toe treden tot de vereniging.Vanaf dat moment werden er dan ook vele blijspelen en kluchten voor het voetlicht gebracht. Het was dan ook geen uitzondering dat er soms wel 20 optredens per seizoen verzorgd werden.De vereniging bestaat nu uit 16 leden en een regisseur die voor de juiste discipline zorgt , waar bij serieus repeteren en het op tijd maken van een lolletje best wel mogelijk is om tot een mooi resultaat te komen. In 2015 kan de vereniging zich ook verheugen op jeugdige aanwas , waarvan een deel al het debuut heeft gemaakt. Zo is er een mooie mix ontstaan en worden ook andere gezamenlijke activiteiten als groep gedaan. Door deze activiteiten is er dan ook een hechte groep ontstaan .


De groep begint in oktober van elk jaar met de repetities van een nieuw stuk. In de eerste weken worden er leesrepetities gehouden om de spelers de gelegenheid te geven hun rol eigen te maken.
In februari is dan de première voor het eigen publiek en worden de voorstellingen uitgevoerd in De Schalle te Nijeveen. Hier komen tevens toneelliefhebbers vanuit de regio op af voor een avondje plezier.
Het dorpshuis geeft plaats aan 300 personen en is beide avonden dan ook nagenoeg uitverkocht.

Verder is de groep in het bezit van een eigen geluidsinstallatie welke ook met elk optreden mee gaat in de regio . De spelers zijn dan voorzien van microfoontjes , waardoor nog meer kwaliteit geleverd kan worden aan het kijkplezier en luisterplezier.
De geluidsinstallatie is mede tot stand gekomen door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds van de afdeling Drenthe.